Omtale i Thüringer Allgemeine

Thüringer Allgemeine, 3/4/19

tühringen.PNG

På lederplass skriver sjefsredaktør Karsten Jauch i den tyske dagsavisen Thüringer Allgemeine om festivalen “Auf dem Weg nach Frankfurt” på Litteraturhuset i Oslo. Han fremhever samtalen mellom Theresia Enzensberger og Kjartan Fløgstad om litteratur og arkitektur. Utgangspunktet for denne samtalen er at det i år er 100 år siden Bauhaus ble grunnlagt i Weimar, i delstaten Thüringen. Enzensberger utga nylig romanen Blaupause som nettopp tar utgangspunkt i Bauhaus-miljøet i 1920-årene.

Men Jauch er også opptatt av Henrik Ibsens tilknytning til den tyske delstaten:

“På sett og vis er festivalen i Oslo en vakker fortsettelse på de litterære verkene som forener Thüringen og Norge. Henrik Ibsens samfunnsdrama Gengangere fikk sin tyske uroppføring i Meiningen [i Thüringen] i 1886. Dramatikeren oppholdt seg ofte i Meiningen, hvor han ble kjent med leksikografen Joseph Kürschner i Gotha. Brevvekslingen deres, som fortsatt har til gode å bli litterært bearbeidet, befinner seg i forskningsbiblioteket i Gotha. Det er ikke usannsynlig at Ibsen ble inspirert av Thüringen – og at det er stoff for en spennende roman.”