ARMEN AVANESSIAN (AT)

Armen_Avanessian_Goethe+Institut.jpg

(f. 1973) er en østerriksk filosof og sakprosaforfatter.

 Avanessian, som er av armensk opprinnelse, er født og oppvokst i Wien. Han studerte filosofi og statsvitenskap i Wien og Paris. Etter å ha tatt en doktorgrad i litteratur var han ansatt ved Freie Universität Berlin fra 2007 til 2014. Han har også vært gjesteforeleser ved Columbia og Yale University og ved diverse kunstakademier i Europa og USA. Han er sjefsredaktør i Merve Verlag i Berlin. Han er medstifter av den flerspråklige forskningsplattformen Spekulative Poetik.

I sine bøker og foredrag tar Avanessian for seg dagsaktuelle temaer om politikk, kunst, litteratur og filosofi som treffer et publikum langt utenfor akademia. Han har blant annet et scenekonsept på Volksbühne i Berlin kalt ”Armen Avanessian & Enemies” hvor han samtaler med utvalgte meningsfeller. Avanessians interesseområder spenner fra flyktningkrise til ”spekulativ realisme”, ”akselerasjon”, ”xenofeminisme” og ”hyperstisjon”.

Utgivelser

Metanoia – Spekulative Ontologie der Sprache (sammen med Anke Hennig), Merve 2014
Speculative Drawing (sammen med Andreas Töpfer), SternbergPress 2014
Überschrift: Ethik des Wissens – Poetik der Existenz, Merve 2014
Irony and the Logic of Modernity, DeGruyter 2015
Überschreiben. Ethik des Wissens – Poetik der Existenz. Merve 2015
Miamification, SternbergPress 2017

Kilder: volksbuehne.berlin.de
Foto: Goethe-Institut