MELINDA NADJ ABONJI (CH/DE)

Abonji Melinda Nadj_581c-Gaëtan-Bally_SV.jpg

(f. 1968) er en tyskspråklig sveitsisk forfatter, dramatiker og essayist. Nadj Abonji er født og oppvokst i Becej i det tidligere Jugoslavia (i dag Serbia). Hennes familie tilhørte den ungarske minoriteten. Etter å ha bodd sammen med bestemoren, flyttet hun fem år gammel til foreldrene sine, som allerede hadde bosatt seg i Sveits. Nadj Abonji studerte germanistikk og historie ved universitetet i Zürich. Ved siden av å være forfatter er hun aktiv som fiolinist og sanger. Hun har siden 1998 jobbet som performanceartist i samarbeid med rapperen Roland Jurczok.

I 2004 romandebuterte hun med Im Schaufenster im Frühling (I utstillingsvinduet om våren), men det var den delvis selvbiografiske andreromanen Tauben fliegen auf (2010, Duer letter) som skulle bli hennes litterære gjennombrudd. I den nyeste romanen Schildkrötensoldat (2017, Skilpaddesoldaten) fornyer hun seg stilistisk. Romanen handler om en ung gutt som blir tvunget til å være soldat under borgerkrigen i Jugoslavia, og som dør etter et fysisk og psykisk sammenbrudd bare 22 år gammel.

Utgivelser
Im Schaufenster im Frühling, roman, Jung und Jung 2004
Tauben fliegen auf, roman, Jung und Jung 2010
Schildkrötensoldat, roman, Suhrkamp 2017

Utmerkelser (utvalg)
Den tyske bokprisen 2010
Den sveitsiske bokprisen 2010
Schillerprisen 2018

Kilder: snl.no, suhrkamp.de
Foto: Gaëtan Bally