Back to All Events

AVLYST! Ursula Poznanski og Line Nagell Ylvisåker | BERGEN

Av åpenbare årsaker må vi dessverre avlyse dagens arrangementer på Bergen Kunsthall. Det er vi veldig lei for oss. Forhåpentligvis får vi en ny sjanse! Alt godt til dere alle.

Østerrikske Ursula Poznanski har skrevet flere bestselgende romaner for ungdom som handler om en verden før, under og etter en klimakatastrofe. Den relativt nye sjangeren hun beveger seg innenfor kalles klimafiksjon - kli-fi eller cli-fi - et begrep som oppsto i kjølvannet av Oryx og Crake fra 2003, første bok i Margaret Atwoods «MaddAddam»-trilogi, hvor en miljøkatastrofe etter et eksperiment har utslettet det meste av menneskeheten.

Line Nagell Ylvisåker bor på Svalbard og har skrevet en bok om klimaendringene hun ser rundt seg hver dag: Adventfjorden fryser ikke, permafrosten tiner, havet blir varmere og surere og tidligere tørre snødager er tunge av regn. Det var etter skredet i Longyearbyen i 2015 at hun måtte skrive boken Verda mi smeltar. Boka har fått god mottakelse her til lands og har blant annet blitt oversatt til tysk (Meine Welt schmilzt). 

Kan litteratur hjelpe oss å ta del i den samfunnsutviklingen som klimautfordringen etterspør? Og hvordan påvirkes vi av den dystopiske fremtidsvisjonen og den foruroligende sakprosaen, sammenlignet med den mer håpefulle fortellingen? Og hvordan er det for barn og unge å vokse opp i skyggen av klimakrisen i Europa - i Østerrike og på Svalbard - i dag?

Språk: tysk og norsk. Samtalen simultantolkes. Arrangementet er gratis.

Foto Poznanski: Gabi Gerster
Foto Nagell Ylvisåker: Ragnhild Utne
Foto Vikingstad: Pelikanen forlag