En insiderguide til Frankfurt/Main

Ebba D. Drolshagen, oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen

Ja vel. Du har vært i Frankfurt. På flyplassen? Kanskje til og med på bokmessen? Men det, kjære norske venner, er ikke Frankfurt. Ikke mitt Frankfurt, hvor jeg har bodd i tredve år.

Helt siden 1945 har byen vært i rastløs forandring, dens sanne kjennetegn er byggekranen. Det bygges alltid en ny skyskraper, og nå finnes det til og med en "Neue Altstadt”: En liten del av gamlebyen som ble bombet under krigen, ble bygd opp igjen etter det gamle bykartet. Selv om byen virker som en metropol, har den bare 750 000 innbyggere, litt større enn Oslo. Du kan ta deg frem til fots, med trikk, U-Bahn eller buss, og per mobil kan du leie sykler (Call-a-bike). Og hvis du ikke har tenkt å besøke steder langt utenfor sentrum, kan du ta drosje uten å svi av en formue.

1. Velkommen til Frankfurt/ Main

Mainhattan! Så mange skyskrapere – så få muligheter å komme til topps! Et unntak er Maintower med byens beste utsikt fra 56. etasje. Og i Japan Centers 25. etasje får du utsikt og en fantastisk lunsj. Stedet er faktisk en kantine for de ansatte, men den er åpen for alle.

De vakre bindingsverkhusene på Römerberg-torget gir deg et glimt av det Frankfurt som forsvant i 1944. Men ikke la deg lure: Husene er rekonstruksjoner fra 1983. Domkirken (Kaiserdom) og Paulskirche er en plikt for turister, mens frankfurterne selv stikker innom Konditorei Hollhorst for de beste gammeldagse kaker, sitter i den japanske Iimori Pâtisserie eller i Café Bitter und Zart. Den er forresten også en deilig-farlig sjokoladeforretning. Rett over gaten er Museum für moderne Kunst med spennende samtidskunst. Det trekantede bygget fra 1991 med kjælenavnet Tortenstück (kakestykke) er på innsiden ulik alle museer du har sett, i mine øyne en arkitektonisk sensasjon.

2. Mat

Du innom Kleinmarkthalle, et kjempestort innendørsmarked for ferske matvarer fra hele kloden. Byens beste Fleischwurst får du hos Metzgerei Schreiber – bare se etter den lengste køen!

Bak Kaiserdomen ligger den livlige kneipen Metropol, hvor jeg treffer venner fra frokost til middag. I en bortgjemt bakgård ikke langt fra sentralstasjonen holder Freitagsküche til, hvor studenter fra Kunsthochschule Städel lager enkel og deilig lunsj til en billig penge. Fleming's Club serverer cocktails og middag med hele skyline som kulisse. En del av opplevelse er turen til 6. etasje i en av byens siste paternosterheiser – en åpen heis der du hopper på og av mens den går.

3. Kunst

Frankfurt er Tysklands viktigste museumsby etter Berlin, og dens hjerte er Museumsufer. Ved den sørlige Mainbredden ligger hele ni museer, blant annet museer for kunstindustri, film og arkitektur. Malerimuseet Städelsches Kunstinstitut viser kunst fra ulike epoker. Det har en ny sal for moderne kunst som ligger under jorden og får dagslys fra 195 takvinduer. Liebieghaus eier en fantastisk samling av skulpturer – og en café i en fortryllende bakgård, som er sommer-Frankfurts best kjente hemmelighet.

Det jødiske museet på nordbredden gir et omfattende og rørende bilde av flere århundrer med jødisk liv som ble utvisket i Det tredje riket. Et spesielt minnesmerke er muren rundt den eldste jødiske kirkegården i Battonnstrasse: 12 000 små stein for de 12 000 frankfurterne som ble deportert til konsentrasjonsleirene.

Goethehaus, hvor Johann Wolfgang von Goethe ble født i 1749, viser hvordan en rik familie bodde i 1700-tallet. Huset er en utmerket rekonstruksjon fra 1950-tallet, tapetene ble laget etter historiske forbilder og er rene kunstverker!

4. Shopping

Gågaten Zeil i sentrum er den handlegaten i Tyskland med høyest omsetning. På de store magasinene og kjøpesentrene finner du klær, tekniske gadgets og allslags leker. Byens mest underholdende gate med en fin blanding av små butikker og kafeer er uten tvil Berger Strasse, spesielt delen mellom Mauerweg og Höhenstrasse. Goethestrasse, derimot, er rich woman's world med Dior, Armani, Cartier og Tiffany. Unge motedesignere holder til i Brückenstrasse og Wallstrasse. Der finner du klær ingen andre har. En førsteklasses secondhand-butikk er forresten Aschenputtel ved siden av Kleinmarkthalle.

5. Reise med barn

Barn lar seg begeistre av Zoologischer Garten med omtrent 500 forskjellige dyrearter og det naturhistoriske museet Senckenberg med dinosaurskjeletter i naturlig størrelse. Skulle du lengte hjem, kan du se rett inn i glassøyet på elg og rein, også de i naturlig størrelse. Den 140 år gamle Palmengarten har gamle og nye drivhus, et lite tog, lekeplasser og en innsjø med robåter.

6. Pause

Frankfurt er en by med overraskende mye grønt. Botanisk hage ved Palmengarten er en liten oase. En park – die Wallanlagen – omslutter det gamle Frankfurt som et belte. Den lengste parken er Mainbreddene. På sørsiden kan du jogge, gå tur eller sykle til den pittoreske bydelen Höchst og tilbake (25 km t/r). Om sommeren kan du (dag og natt) sitte på gresset med skyline foran deg, spise en dönerkebab fra båten Meral's Imbiss og drikke brus eller øl fra Maincafé. Annenhver lørdag er det et stort loppemarked ved Mainbredden, hvor kan du kjøpe flotte lopper samt en ekstra koffert å bære dem hjem i.

En av byens vakreste parker er faktisk Hauptfriedhof, den store kirkegården. Den eldste delen er fra 1828. Den gamle jødiske kirkegården ved siden åpnet samme år, men ble stengt i 1928. Siden har den stått uforandret, til og med uberørt av naziårene.

 7. Natteliv

Om kveld kan du utforske bydelen Sachsenhausen – ikke la deg skremme! Sachsenhausen er faktisk et ganske vanlig tysk stedsnavn. Frankfurts Alt Sachsenhausen er et litt bråkete turist-strøk, vi som bor her foretrekker Äppelwoi-kneipene som Das Gemalte Haus, Fichtekränzi eller Atschel. Man spiser mye kjøtt, Schäufelchen, Rippchen, Schnitzel eller Schweinebraten, og drikker äppelwoi. Den sure eplevinen smaker uskyldig, men jeg lover deg: Drikker du for mye, kommer du til å angre. En fin vinkjeller er Bockenheimer Weinkontor, den ligger litt skjult, men er vel verdt å finne.

Operaen er en av Europas fremste. Bestill billettene på forhånd, det gjelder også for en helt annen type forestilling: Tigerpalast. Varietéen er så liten at akrobater, sjonglører og tryllekunstnere agerer noen få meter fra ditt bord! Diskoteker og klubber er for eksempel Velvet og Cocoon; Central er en kjent homsebar, La Gata skryter av å være verdens første lesbebar. Er du her om sommeren, må du få med deg (minst) en av de mange open air-konsertene.

8. Prøver du lykken?

I løpet av en halvtimes togtur er du i Wiesbaden, et av Europas eldste kurbad. Den elegante Spielbank Wiesbaden har klassikerne rulett, Blackjack og poker, men også spilleautomater. Husk at antrekket må være korrekt og at du bør gi de ansatte 1/35-del av din gevinst i driks.

9. For boys only?

Commerzbank-Arena – Frankfurts fotballstadion med vel 50.000 plasser. Sjekk på nettet når Eintracht Frankfurt spiller og kjøp billetter på forhånd.

Den internasjonale bilutstillingen IAA – annethvert år en møteplass for en million bilentusiaster fra hele verden.

10. Har du mer tid, kan du kjøre med (leie)bil ut av byen. Samme hvilken retning du tar, er du i løpet av en liten time i et nydelig landskap med slott, borger, småbyer og Dörfer fra middelalderen. Besøk vinområdene i Rhinen og Pfalz eller romantiske byer som Heidelberg og Würzburg.

Foto: Holger_Ullmann, Hessen-Tourismus

Foto: Holger_Ullmann, Hessen-Tourismus